Gratis: nieuw rapport over breindoping

Wie heeft er nog niet van breindoping (neuroenhancement) gehoord? Aldus mediaberichten gebruikt 20 tot 30 percent van de studenten bepaalde geneesmiddelen en drugs om voor tentamens te leren. Zijn zulke berichten juist? En wat weten wij over de werkwijze van amfetamine, Ritalin of microdosing? Mis je iets als je hier niet aan meedoet? Of is het alleen maar een hype? Dit nieuwe rapport vat 15 jaar onderzoek samen en is gratis beschikbaar.

Sneller, beter, efficiënter: wie kent niet de verwachting dat alles voortdurend geoptimaliseerd moet worden? Al op school hoorden we iets over het levenslange leren. De overheden van hoogontwikkelde landen die vaak weinig grondstoffen hebben beschouwen hun bevolking soms als ‘mentaal kapitaal’. En in de arbeidspsychologie worden de werknemers al lang als ‘human ressources’ beschouwd. Tegelijkertijd klagen steeds meer mensen over stress en worden burn-out en depressie steeds vaker gediagnosticeerd.

Voor deze achtergrond verbaast het niet dat breindoping nu serieus gediscussieerd wordt. Biedt de farmacologie werkelijk oplossingen voor de problemen van onze tijd? Welke mogelijkheden hebben middelen die velen nu uit eigen keuze gebruiken om hun prestaties te verhogen? Kan een pil een gemiddelde mens in een ‘kleine Einstein’ transformeren? Mediaberichten spelen vaak met zulke ideeën – of schetsen een schrikbeeld.

Meer dan 15 jaar onderzoek

Stephan Schleim onderzoekt deze vragen en onderwerpen sinds meer dan 15 jaar en hij analyseert ze nu vanuit sociale, farmacologische en filosofische perspectieven. Het rapport dat gratis beschikbaar is werd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek als onderdeel van het project ‘Geschiedenis van de neuro-ethiek’ gefinanceerd en vat de resultaten van meer dan 70 jaar onderzoek op begrijpelijke manier samen. Het rapport bediscussieerd ook de nieuwe trend microdosing, dat wil zeggen het gebruik van minimale hoeveelheden psychedelische middelen zoals LSD.

Het rapport behandelt tevens de ethische waarden voor of tegen de farmacologische verbetering van de mens op geheel nieuwe manier. Het onderwerp wordt tenslotte aan instrumenteel middelengebruik gerelateerd. Dat wil zeggen dat mensen psychoactieve stoffen al sinds millennia gebruiken om bepaalde doelen te bereiken. Een sectie aan het einde beantwoordt vaak gestelde vragen en voegt daarmee een persoonlijk perspectief aan het rapport toe.

Het bericht is gratis op deze download pagina beschikbaar. Alternatief is er ook een Duitse en Engelse versie.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u graag van de commentaarfunctie beneden gebruik maken.