Onafhankelijk kritisch sinds 2005

Stephan Schleim is Universitair Hoofddocent Theoretische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van verschillende boeken over filosofie, psychologie en de neurowetenschappen. Hij voerde tevens meerdere onderzoeksprojecten over de theorie en ethiek van de neurowetenschappen uit. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vooronderstellingen, waaronder wetenschappelijke kennis geproduceerd en gecommuniceerd wordt.

Contact via e-mail: academia at schleim punt info (universiteit), anders stephan at schleim punt info

Lees verder voor een korte levensloop.

“Onafhankelijk kritisch sinds 2005” verder lezen

Gratis: nieuw rapport over breindoping

Wie heeft er nog niet van breindoping (neuroenhancement) gehoord? Aldus mediaberichten gebruikt 20 tot 30 percent van de studenten bepaalde geneesmiddelen en drugs om voor tentamens te leren. Zijn zulke berichten juist? En wat weten wij over de werkwijze van amfetamine, Ritalin of microdosing? Mis je iets als je hier niet aan meedoet? Of is het alleen maar een hype? Dit nieuwe rapport vat 15 jaar onderzoek samen en is gratis beschikbaar.

“Gratis: nieuw rapport over breindoping” verder lezen

Authenticiteit of Succes?

Velen ervaren tegenwoordig druk succesvol te zijn. Succes hangt echter vaak van competities af, waarin er slechts weinig winners kunnen zijn; daadwerkelijk creëren zij regelmatig meer verliezers dan winners. Dat zou sommigen kunnen motiveren de regels minder streng te interpreteren of zelfs te frauderen. Met andere woorden: zij ruilen dan authenticiteit voor succes. Jaren geleden begonnen mijn studenten me naar mijn mening over de prestatiemaatschappij te vragen. Dit essay (Engels) geeft mijn antwoord. (Inclusief vraag & antwoord sectie aan het einde.)

“Authenticiteit of Succes?” verder lezen

New Perspectives on Mental Health

The number of diagnosed mental disorders keeps rising. Depression now counts as one of the biggest – if not the biggest – health problems globally. Yet, experts disagree on how to explain the rising numbers. What is behind these disorders? What can we learn from their history? And who is to decide on what is “normal” and what a “disorder” that should be treated? Two new eBooks investigate into these backgrounds. (Deze pagina is tegenwoordig alleen beschikbaar in het Duits en Engels.)

“New Perspectives on Mental Health” verder lezen

Stephans Leesadviezen

Beste bezoeker,

Mijn studenten hebben me in de afgelopen jaren herhaadelijk gevraagd om een lijst met leesadviezen op te stellen, in het bijzonder met boeken die mij inspireerden. I kan niet beloven dat de volgende boeken voor u zo veel zullen betekenen als voor mij, maar ik deel mijn aanbevelingen graag met u: (Op dit moment alleen in het Engels beschikbaar.)

“Stephans Leesadviezen” verder lezen